Tvorba web stránok svojpomocne

tvorba web stránok

Tvorba web stránok – ako na to?

V tomto článku ponúkam stručný opis v niekoľkých krokoch, ako si vytvoriť vlastnú web stránku bez pomoci web dizajnéra.

Minimálne pokročilé znalosti PC sú povinnosťou

Pri tvorbe web stránok by ste mali mať pokročilé znalosti pri práci s PC vo všeobecnosti. Ak ste začiatočník, budete potrebovať nejaké to školenie alebo budete nútení pre vytvorenie svojej novej web stránky osloviť web dizajnéra.

Téma

Tvorba web stránok začína tým, že sa chcete nejakým spôsobom zviditeľniť, či už ide o váš biznis, alebo blog. Rozhodnite sa pre tému, akú by mala mať vaša nová web stránka. Existuje veľa tém, ktoré sú prístupné na internete zadarmo alebo za nejaký poplatok.

Tvorba web stránok si vyžaduje mať zmysel pre farby

Nájdite si pre svoju web stránku správnu farebnú schému. Skúste použiť farby, ktoré hneď upútajú, no zároveň, aby také, ktoré nebudú príliš rušivé. Farby na webstránke by mali tiež nejakým spôsobom reflektovať to, čo na webstránke ponúkate – tovar (topánky, šaty, kancelárske potreby), služby, informácie…

Softvéry

Tvorba web stránok je jednoduchšia, ak použijete rôzne pomocné softvéry a návody. Použite niektorý z grafických softvérov, ktorý vám uľahčí rozloženie stránky. Môžete si jednotlivé widgety presúvať, zväčšovať a zmenšovať, pridávať a odoberať, kým nebudete mať presne to, čo na stránke potrebujete. Takto si navrhnete hlavnú stránku aj ostatné podstránky. Pre layout, teda rozvrhnutie stránky nepoužívajte klasické tabuľkové programy. Je to zastaralá technológia a môže vám dať skresľujúci výsledok.

Z možností, ktoré nájdete na internete si vyberte druh navigačného panela, ktorý chcete použiť na webstránke. Uistite sa, že má všetky užitočné nástroje ako je „domov“, „komentáre“, „kontakt“ a ďalšie. Celý dizajn by mal tvoriť jeden celok, web stránka by mala byť prehľadná a čistá.

Posledné úpravy

Vytvorte si stránku v HTML verzii. Pri návrhu vašej URL myslite na názov, ktorý je zapamätateľný, lákavý, alebo hravý a vtipný, krátky no kreatívny.

Ako ďalší krok pri tvorbe web stránok si vytvorte štýl stránky v CSS.

Vytvorte duplicitné HTML pre podstránky a pridajte na nich obsah a obrázky. Unikátny obsah je na každej stránke veľmi dôležitý, žiadne skopírované texty. Dajte si tiež pozor na príliš odborné články, ktoré môžu byť pre čitateľov natoľko komplikované, že nakoniec z vašej web stránky odídu.

A na koniec

Ak ste zvládli svoju prvú tvorbu web stránky sami, všetky ďalšie budú pre vás hračkou. Vždy sa však môžete viac zdokonaľovať. A rôzne školenia a kurzy z vás urobia profesionálov na tvorbu web stránok.

Karin

Pridaj komentár