Čo sa zhruba skrýva pod airsoftovou zbraňou ASG SA vz.58?

Nie je tomu tak dávno, čo bývalé Československo bolo členom dnes už neexistujúcej Varšavskej zmluvy. Naša tzv. ľudová armáda bola jedinou z jej členov, ktorá bola vyzbrojená ručnými strelnými zbraňami prevažne vlastnej konštrukcie a výroby. Bol to hlavne známy samopal vzor 58. Výroba samopalov sa začala na prelome rokov 1958-59 a trvala až do roku 1988. V súčasnosti je zavedený vo všetkých verziách v českej a slovenskej armáde a vyskytuje sa aj u niektorých policajných zložiek. Známe sú tri základné varianty tejto zbrane. Variant Sa vz. 58P s pevnou drevenou pažbou, potom je to Sa vz. 58V s bočne sklopnou kovovou ramennou opierkou a nakoniec je to Sa vz. 58Pi s pevnou drevenou pažbou a lištou na ľavej strane tela zbrane slúžiacej pre upevnenie zameriavacieho infra ďalekohľadu NSP-2.

zbrane

Samopal vz 58 – klasika medzi zbraňami

Airsoftový variant Sa vz. 58

Pred niekoľkými rokmi sa na trhu objavil fanúšikmi airsoftových akcií dlho očakávaný airsoftový variant samopalu vzor 58. Celkové spracovanie je dokonalé a takmer na nerozoznanie od originálnej strelnej verzie zbrane. Jeden z mála rozdielov je trochu iný rozmer tela z dôvodu uloženia potrebných airsoftových zariadení. Ďalším rozdielom je rukoväť, ktorá je tiež o niečo väčšia kvôli elektro motorčeku. Pažbička nie je vyrobená z rovnakého materiálu ako jej predloha, ale z pevného plastu.

zbrane

Airsoftová verzia zbrane vz 58

Aj tieto airsoftové zbrane potrebujú akumulátor

Čo sa týka prepínača streľby, tak ten je ako u originálu a má tri polohy – zaistené, streľba jednotlivo a streľba dávkou. Jednou z najdôležitejších vecí u airsoftovej zbrane je Hop-Up, ktorý sa ukrýva pod tiahlom záveru. Odporúčaný najväčší možný akumulátor, ktorý sa zmestí do pažby, je akumulátor špeciálne tvarovaný a zostavený z GP článkov a jeho kapacita dostačuje na cca 2000 rán. Celá vonkajšia hlaveň je novo vyrobená z ocele. Ústie tejto hlavne je zakončené závitom krytým objímkou, ktorú je možné jednoducho odskrutkovať a zameniť za rôzne typy kompenzátorov zdvihu.

 

Silly Billy

Pridaj komentár