Ako si vybrať nový elektroinštalačný materiál a prečo vymeniť ten starý

elektroinštalačný materiál

Kvalitný elektroinštalačný materiál je jednou z najdôležitejších vecí pri stavbe domu

Iný životný štýl, vyššia životná úroveň a väčšie nároky a tým aj čoraz viac domácich spotrebičov. Dnes už nie je ničím nezvyčajným mať napríklad televízor v každej izbe, kuchyňu plnú rôznych moderných pomocníkov od chladničky, mrazničky, umývačky riadu, mikrovlnej aj elektrickej rúry až po mixér, elektrický gril, kávovar, rýchlovarnú kanvicu, hriankovač, odšťavovač a podobne.

Nehovoriac ešte o ďalších miestnostiach a spotrebičoch, ako je práčka, sušička, vysávač či počítač a mnohé ďalšie výdobytky dnešnej doby. Skúsili ste už niekedy spočítať všetky elektrospotrebiče vo vašej domácnosti a k tomu ešte prirátať všetky druhy osvetlenia?

Zrejme by vás konečný výsledok dosť prekvapil. Všetko toto nám značne uľahčuje každodenný život, ale zároveň výrazne zaťažuje elektroinštalácie a elektroinštalačný materiál v celom dome. Práve preto je kvalitná elektroinštalácia každého domu či bytu taká dôležitá.

 

Staršia elektroinštalácia = starší elektroinštalačný materiál

elektroinštalačný materiál

Ak plánujete rekonštrukciu staršieho domu či bytu, vymeniť by ste určite mali aj elektroinštalačný materiál

Spravidla platí, že elektroinštalácia v starších domoch a bytoch (najmä tie, ktoré sú staré 30 a viac rokov) už príliš nevyhovuje súčasným kritériám a požiadavkám. Problémom je najmä menej kvalitný elektroinštalačný materiál, ktorý sa v minulosti používal (napr. hliníkové vodiče). Pri týchto starších budovách sa často krát robia rôzne moderné úpravy, ako napr. aj vnútorné zatepľovanie obytných priestorov, preto je dobré všetky inštalácie a úpravy/zásahy do stien, robiť súčasne.

Z hľadiska bezpečnosti a lepšej kvality bývania je najlepšie staršie elektrorozvody a tým aj celý elektroinštalačný materiál vymeniť za nový a kvalitnejší. Aj keď rekonštrukcia elektroinštalácie nie je lacná záležitosť, rozhodne sa do nej oplatí investovať.

Elektroinštaláciu treba vymieňať vždy komplexne v celom byte či dome, najlepšie v rámci celkovej rekonštrukcie (je to oveľa efektívnejšie, ako výmena rozvodov iba v jednej miestnosti) a vždy ju treba zveriť do rúk odborníkom.

 

Zásuvky a vypínače

Rekonštrukcia elektroinštalácie domu či bytu prináša okrem tej náročnejšej aj príjemnejšiu stránku, ktorou je výber nových zásuviek a vypínačov, ktoré tiež patria medzi elektroinštalačný materiál. Výber zásuviek aj vypínačov je v súčasnosti tvarovo, materiálovo aj farebne veľmi rozmanitý. V ponuke nájdete aj veľmi zaujímavé typy vypínačov či dokonca naozajstné dizajnérske lahôdky v podobe vypínačov zo skla či pravej kože.

Dada

Pridaj komentár